Taas on yksi koiravuosi ‘pulkassa’ ja kovaa vauhtia mennään kohti uusia haasteita ja suunnitelmia!

Vuosi on ollut täynnä tunnetta – jännitystä, iloa ja valitettavasti myös suurta surua.

Karvainen laumamme kasvoi heti alkuvuodesta yhdellä hienolla miehellä, jonka haimme Suomeen maaliskuisella Latvian näyttelyreissulla. Suomeen muutti Sandran kasvatti Ūkanoja Mint’s Scream eli Mortti, Boltin poika.

Mortin kanssa harrastetaan agilityä ja kävi se syksyisessä erikoisnäyttelyssämmekin Lohjalla keräämässä Rodun Parhaan Pennun palkinnon.

Kotimaisissa näyttelykehissä pyörähti vuoden aikana omista kasvateista kolmesti Lysti (SC’s Lemon Swirl) saaden sertin ja varasertin ja ollen Turussa Elonäyttelyssä myös VSP. Lokakuisessa erikoisnäyttelyssä Lysti oli valtavan kokoisen avoimen luokan viides. Tiitu (SC’s Indian Simsim) ja Stella (SC’s Cinnamon Toast) näyttelivät myös vuoden aikana Erittäin Hyvin ja Erinomaisesti.

‘Ulkomaanvahvistuksistamme’ Mortin lisäksi kehissä näyttäytymässä kävivät sekä Hertta (Norparson Elite To Precious Pearl) että Elmo (Dart Top Russell).  Hertta sai kerättyä kaksi SA:ta ja oli erikoisnäyttelyn isossa nuortenluokassa kolmas. Hertta kävi myös kolmessa MEJÄ-kokeessa saaden yhdestä jo hienosti AVO2-tuloksenkin! Elmon kanssa suurimman haasteen asetti sen alati aika korkeilla kierroksilla käyvä moottori ja lähes kaikki vuoden näyttelyt menivätkin sosiaalista siedätystä kasvattaen Erittäin Hyvin.

Omasta laumastamme kotimaisissa kehissä kävivät näyttäytymässä Yoko (SC’s Autumn Delight), Viivi (SC’s Christmas In June) ja jopa kesällä 10 vuotta täyttänyt Mummo Koiranen eli Lego (Danscan’s Glorious Gladys). Yokolle kuudesta näyttelystä 4 x SA, yksi SERT ja VSP ja yksi kotimainen CACIB. Viiville kahdesta näyttelystä yksi SA ja vara-CACIB. Lego-mummo kävi kerran fiilistelemässä Karjaan näyttelyssä ja oli Rotunsa Paras Veteraani.

Valko-Venäjällä kävimme huippuporukalla kesäkuun alussa – mukana koirista Yoko, Tiitu ja Noel (SC’s Coral Sky). Kahden päivän näyttelystä toisena päivänä Noel nappasi ROP-sijoituksen ja Yoko VSP-paikan. Tiitullekin hienosti luokkavoitto ja SERT. ROP ja VSP saivat luonnollisesti myös CACIBit ja tällä kertaa jopa menoliput Englannin päänäyttelyyn ensi vuodeksi.

Heinäkuussa saimme pappankin ylipuhuttua reissuun ja ajelimme Yoko ja Viivi takatilassa Latviaan Ogreen.  Lauantaina latvialainen Renata Petkeviciene valitsi Yokon Rotunsa Parhaaksi kera sertin. Viivi sai odottaa sunnuntaihin asti sertiään, mutta tulihan sekin onneksi sieltä kroatialaiselta Igor Selimovicilta. Heinäkuussa myös Viivin veli Teppo (SC’s Chip ‘N’ Dale) kävi Liettuassa Ukmergessä näytelmissä. Teppo oli molempina päivinä ROP ja sai Liettuan muotovalion arvon. Erikoisnäyttelyssäkin Teppo teki tasaisen varmaa tulosta sijoittuen ison valioluokan toiseksi saaden SA:n.

Elokuussa ennen töiden alkua suuntasimme vielä Saijan ja Noelin kanssa Liettuaan Druskininkaihin mukanamme Viivi, Yoko ja Noel. Perjantaina parsonit arvosteli espanjalainen Juan Naveda ja häneltä meidän kolmikolle seuraavat tulokset: Yoko ERI1 SERT, Noel ERI1 SERT vara-CACIB ja Viivi ERI2. Lauantain slovakialainen tuomari Jaroslav Matyas antoi sekin nuorille luokkavoitot ja Yokolle vielä PN1-sijoituksen, CACIBin ja VSP-paikan. Noel oli jälleen PU2 ja sai Yokon tapaan sertin. Lisäksi tuli Noelille vara-CACIB ja Viiville jälleen valioluokassa toinen sija. Sunnuntaina slovakian Gabriela Ridarcikova ihastui Yokoon korviaan myöten ja sijoitti sen rotunsa parhaaksi. Gabriela piti myös velipojasta, sillä Noel oli upeasti VSP. Molemmille siis myös CACIBit. Viiville ERI1 ja vara-CACIB. Samalla reissulla saimme taas viettää laatuaikaa Sandran, Lukaksen, Rutan ja Mindaugaksenkin kanssa – niin ja tietysti myös Boltin.

Lokakuun lopulla lastasimme laivan vielä kerran Volvolla ja muutamalla koiralla ja suunnistimme ensin Viron Rakvereen ja sitten Liettuaan Panevezys-nimiseen kaupunkiin. Rakveressä ukrainalainen tuomari Zoia Oleinikova pitikin Yokosta kovin ja teki siitä jopa Rotunsa Parhaan. Tällä sertillä siis vahvistuivat myös Yokon Suomen, Ruotsin, Venäjän ja Baltian muotovalion arvot. Ikää neidillä 2 vuotta ja 1kk ja plakkarissa 7 maan muotovalion arvot ja 5 CACIBia odottamassa sitä viimeistä, jonka Yoko saa vastaanottaa vasta joulukuun lopussa. VSP oli Yokon setäkoira Teppo, joka siis myös valioitui Eestin valioksi ja myös Baltian muotovalioksi. Panevezyssä venäläinen Floyra Chaikovskaya piti Viivistä ja antoi tälle Winner-tittelin ja Rotunsa parhaan arvon. Tämä siis tarkoitti Viivin valioitumista Liettuan valioksi ja Baltian muotovalioksi. Samalla reissulla siis äidistä ja tyttärestä myös epävirallisesti Multichampion-tittelin omistajia!

Agilitymaailmassa kasvattimme ovat myös häikäisseet upeilla suorituksilla. Pinna ja Erika lensivät Italiaan edustamaan Suomea European Agility Open-kilpailuissa ja he kisasivat myös Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Ruotsissa niin yksilökisassa kuin minijoukkueessakin sijoittuen hulppeasti joukkuekisassa hopeasijalle! Tässä linkki Koirakuvat.fi-kuvaan menestyksekkäästä joukkueesta ja tässä ihana kuva Pinnasta. Pinna  kisasi myös Tsekeissä, Liberecissä pidetyissä Agilityn Maailmanmestaruuskilpailuissa! Tämä vertaansa vailla oleva agilityvuosi sai Pinnan osalta kuitenkin järkyttävän päätöksen: se menehtyi 5.12. 4,5-vuotiaana nekrotisoivaan suolistotulehdukseen. Tulehduksen aiheuttaja jäi epäselväksi. Olemme NIIN pahoillamme.

Sisarukset Cosmo loistivat myös agikentillä: syys-lokakuun vaihteessa Cosmolle ensimmäinen medikolmosten tuplanolla, 2. sija B-radalta ja toinen agility-serti. Stellalle minikakkosten tuplanolla, LUVA, serti ja menolippu kolmosiin! Cosmo raivasi tiensä myös joulukuussa Parsonien agilitymestaruuskisoissa ykköspaikalle! Mahtavuutta on myös se, että ensimmäisen pentueemme ‘tosimies’ Totti (SC’s S-Type) on tänä vuonna korkannut 7-vuotiaana virallisen agilityuransa!

Että tällainen aktiivinen vuosi jälleen takana Scream Cracker’s-parsoneilla. Kiitos tuhannesti KAIKILLE kasvattiemme ja osaomistuskoiriemme omistajille ja haltijoille kaikesta siitä ajasta ja rakkaudesta, jonka koirillenne tarjoatte.

Life is a series of thousands of tiny miracles. Notice them.